Kiváló párosítás
A friss kapor illata és íze semmivel sem téveszthető össze. Ha még egy kis túrót is teszünk mellé, máris kész a tökéletes sütemény, a sós kapros-túrós lepény. Ez az adag egy 21x25 cm-es tepsihez elég.
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók: A tésztához: 10 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 1,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej vagy híg tejföl, só
A tetejére: 2 tojássárga, 3 tojásfehérje, 1 evőkanál búzadara, 50 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, só, finomra vágott kapor, 1 tojássárga és 1 evőkanál tejföl a kenéshez.
Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom, a vajat a lisztben elmorzsolom és a többi hozzávalóval együtt összedagasztom. Kelni hagyom duplájára, kinyújtom, és kikent tepsibe rakom. Amíg kel még egy kicsit, addig a elkészítem a tetejére valót. A tojássárgákat elkeverem a túróval, és a darával. Ízlés szerint sózom. Beleteszem az apróra vágott kaprot is. A sütés előtt a 3 tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a túrós masszába keverem. Ezt rásímítom a tésztára, és 180 fokra melegített sütőben sütöm. A sülési ideje kb. félóra. Nagyjából 20 perc múlva a tetejét tejföl-tojássárga keverékkel megkenem, és aranybarnára sütöm.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila