Kívül ropogós, belül lágy
A rántott sajt a magyarok egyik kedvenc fogása. Érdemes azonban kipróbálni, hogy a klasszikusnak számító trappistát kicseréljük mozzarellára vagy éppen camembert-re. Én most mindkettőből használtam. Főételként, de akár vendégváró falatkának is tökéletes.
Rántott mozzarella golyók áfonyamártással
Hozzávalók: 3 kis tasak mini mozzarella golyó, 1 nagy csipet só, 3 púpos ek. liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, morzsolt oregánó, bazsalikom, petrezselyemlevél, 4 dl étolaj, 400 g mirelit áfonya, 100 g barnacukor, 100 ml víz, 1 tk keményítő
Elkészítés: A mozzarella golyókat egy szűrőbe öntjük, és hagyjuk lecsepegni, majd ha lecsöpögött róla a lé meghintjük sóval. A panírozáshoz előveszünk 3 edényt. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba villával felvert tojások kerülnek, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát szórjuk, amiben elkeverjük a zöldfűszereket. A sajtokat duplán kell panírozni, hogy ne folyjanak szét sütés közben. Ez azt jelenti, hogy megforgatjuk a lisztben, a tojásban, a fűszeres morzsában, majd ismét a tojásban és újra a morzsában. Egy kisebb edényben olajt forrósítunk, majd ha már elég forró, kevés golyót helyezünk bele, és pár perc alatt világosra sütjük. Az olajból konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk az olajt. A házi áfonyaszószhoz kiolvasztjuk az áfonyát és egy lábasban, a barnacukorral, vízzel elkezdjük forralni, majd egy kis teáskanálnyi keményítővel, amit hideg vízben kikevertünk, kb. 10 percig főzzük. Fakanállal akár kicsit össze is nyomkodhatjuk az áfonyaszemeket, de nem szükséges.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila