Klasszikus ízvilág
Annak idején biztosan sokan szerettük az iskolai menzán a sárgaborsófőzeléket. Most ezt a készítettem el én is, egy kis pulykahús kíséretében.
Sárgaborsó főzelék pulykapaprikással
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 50 ml olaj, 4 - 6 gerezd fokhagyma, 1 tk pirospaprika, só, bors, 500 g sárgaborsó, 2 ½ l víz, 1 ek liszt, 100 ml víz
A pörkölthöz: 2 db zöld paprika, 1kg pulykamell, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg liszt, 4 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, pár tekerés frissen őrölt tarkabors, fél dl olaj
Elkészítés: A főzelékhez a hagymát finomra vágjuk, és az olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és megszórjuk a pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 100 ml vízzel, majd ha felforrt, hozzáadjuk a sárgaborsót, majd felöntjük a többi vízzel és puhára főzzük benne a borsót. Addig főzzük, míg a legtöbb szem szétfő és főzelékes állaga lesz. A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a főzelékhez és 3 perc alatt készre forraljuk. A pörkölthöz a vörös és a fokhagymát valamint a paprikát aprítsuk fel. A hagymákat pici olajon dinszteljük meg a zöldpaprikával, majd a tűzről levéve szórjuk bele a pirospaprikát is. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt pulykát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kell, öntsük fel pici vízzel, és fedő alatt pároljuk a húst puhára. A lisztet a tejföllel és egy kávéspohárnyi vízzel keverjük össze alaposan. A paprikást sűrítsük be a tejfölös, lisztes masszával, s miután forrt egyet, már tálalhatjuk is.
Ha önnek is van egy receptötlete, küldje el nekünk a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila