Könnyed fogás
A rántott sajt akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük. És ha esetleg még lecseréljük a hagyományos, trappista sajtot valami különlegesebbre, a siker garantált lesz.
Rántott camembert áfonyamártással
Hozzávalók: 2 kerek camembert sajt, 10 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 csipet só, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió (darált), 30 dkg vörösáfonya, 1 dl vörösbor, 3 db szegfűszeg, 1 késhegynyi fahéj, 1 narancsból nyert narancshéj, 3 csepp narancslé, 1 teáskanál cukor
Elkészítés: Egy kisebb lábast keresünk, amibe az áfonyát tesszük, és 1 dl borral felöntjük, hozzátesszük a szegfűszeget, a fahéjat, cukrot, amikor felforrt, hozzáteszünk egy csöpp narancslevet és a narancshéjat. Takarékra tesszük a lángot, és nagyon lassú tűzön besűrítjük a mártásunkat. Ezt követően készíthetjük a sajtot. A sajtkarikákat elnegyedeljük. A camembert darabokat duplán panírozzuk (ezáltal biztosítva, hogy ne folyjon ki a sajt sütés közben): először lisztbe, majd csipet sóval ízesített, felvert tojásba, újra lisztbe és tojásba, végül a zsemlemorzsával elkevert darált dióba forgatjuk (az arány: fele morzsa, fele dió legyen). Serpenyőben (ujjnyi magasan) olajat hevítünk, és pár perc alatt aranyszínűre sütjük a bundázott sajtdarabkák mindkét felét. Óvatosan forgassuk a sajtot, villát még véletlenül se szúrjunk bele! Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot. Azon melegében tálaljuk.
Ha önnek is van egy kedvenc receptje, küldje el nekem e-mailben a szori.attila@halasmedia.hu címre! Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila