Köretnek és főételnek is tökéletes
Akik szeretik a keleties ízvilágú ételeket, most nagyon figyeljenek! A kínai éttermek egyik legközkedveltebb körete a zöldséges, pirított tészta. Van egy jó hírem, ezt akár otthon is könnyedén, rövid idő alatt elkészíthetjük. Tálalhatjuk köretként, de véleményem szerint, önálló, húsmentes főételként is megállja a helyét.
Zöldséges, pirított tészta
Hozzávalók: 50 dkg spagetti tészta, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 kis db káposzta, 2 ek só, 6 ek szójaszósz (sötét), 4 ek napraforgó olaj
Elkészítés: A spagettit sós vízben kifőzzük, leöblítjük, leszűrjük. Míg a víz felforr, megtisztítjuk a zöldségeket. A hagymafejeket négyfelé, majd a negyedeket keresztben csíkokra vágjuk. A répát kettévágjuk, majd hosszában vékonyan felszeleteljük, és a szeleteket vékony csíkokra vágjuk (Julienne-re.) A káposztát is először hosszában kettévágjuk, majd keresztben vékony csíkokra szeleteljük. Az edény méretétől függően egyszerre vagy kétszerre készítjük el: wokba vagy nagy átmérőjű, kissé magasabb falú serpenyőbe olajat öntünk, és magas hőfokon a hagymát kissé átpirítjuk addig, míg éppen, hogy üvegesedni kezd. Beletesszük a répát és a káposztát, és együtt pirítjuk tovább addig, míg a zöldségek az olajban kissé megpirulnak (a káposzta színe megváltozik, üvegessé kezd válni.) Rátesszük a kifőtt spagettit, meglocsoljuk a szójaszósszal, és együtt pirítjuk tovább, míg a szójamártás egyenletesen eloszlik rajta.
Önnek is van egy kedvenc tésztaétele? Küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre a receptjét, hogy közzétehessük újságunkban!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila