Krémes gyönyörök
Receptek

Krémes gyönyörök

Mese a népszerű süteményről (igaz történet alapján). A háziasszony kísérletezget a konyhában, milyen édességgel is lepje meg családját a vasárnapi ebéd után. Eszébe jut egy gyümölcsös sütemény, amit kicsit felturbózva elkészít. A család megkóstolja, és az asztal körül ülők egyszerre felkiáltanak: JÖHET MÉG EGY SZELET! Ha Ön is át szeretné élni ezt a jóleső érzést, kedves Olvasóm, nem kell mást tennie, mint elkészíteni e heti finomságunkat.

Almás-krémes süti

Hozzávalók: 3 nagy alma, 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg cukor, 5 tojás, 18-20 dkg liszt, fél  csomag sütőpor, reszelt citromhéj, 2 dl. tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 5 evőkanál tej

Elkészítés: A vajat habosra keverem 15 dkg cukorral, majd belekeverek 3 tojást egyenként. Hozzáadom a reszelt citromhéjat. Ezután beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáöntök 4 evőkanál tejet. Ezt a masszát beleöntöm egy margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett sütő formába. Ezután megpucolom az almát, kiveszem a magházát és felvágom vékony szeletekre. Megszórom egy kevés citromhéjjal. A tejfölt összekeverem a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a 2 tojással. A felét ráöntöm a tepsiben  lévő tésztára. Erre rápakolom az almaszeleteket egymás mellé, hogy betakarják a tésztát, de mindenhol csak egy vékony szelet legyen. Erre rálocsolom a maradék tejfölös öntetet, és 180 fokon kb.  40 percig sütöm. Akkor van kész, ha a tetején a tejföl már nem folyós. Aki szereti a tetejére egy kis lekvárt vagy mézet kenhet, még melegen  megszórom fahéjas cukorral.

A hideg, téli délutánokon jól esik egy bögre, forró tea mellett eleszegetni egy ilyen almás csodát. Mióta nálunk elkészült az első kóstoló, a családtagok, ismerősök folyamatosan „követelik rajtam” az újabb és újabb adagokat. Úgyhogy csak óvatosan, hiszen ha egyszer elkészítjük, nem lesz megállás! Jó étvágyat kívánok!

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol