Krémesítjük a krumplit
Akik rendszeresen nyomon követik lapunk gasztronómiai rovatát, tapasztalhatták, hogy családunkban gyakran kerülnek a tányérba különféle krémlevesek. A napokban jöttem rá, hogy burgonyából még sosem készítettem ilyen ételt. Gyorsan be is pótoltam ezt a hiányosságot.
Burgonyakrémleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 g burgonya kockákra vágva, 800 ml víz vagy zöldségalaplé, só, bors, majoranna, 2 - 3 db babérlevél, 100 ml tejszín
Elkészítés: A leveshez tetszőleges zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a kockákra vágott burgonyát és felöntjük vízzel (vagy alaplével). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és beledobjuk a babérleveleket. Puhára főzzük a burgonyát, beleöntjük a tejszínt, forralunk rajta még egyet, kivesszük a babérleveleket és botmixerrel lezúzzuk. Ha túl sűrűnek tűnne, kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. Valamilyen ropogós elemmel tálaljuk, én most sonkachipset készítettem hozzá.
Ha önnek is van egy jó levesreceptje, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila