Lédús burgonya
Régen ajánlottam már olvasóimnak levest. Ezen a héten pótolom elmaradásom, hiszen egy igazán tartalmas finomság elkészítését javaslom. A krumplilevest mindenki ismeri, ám garantálom, hogy ebben a verzióban tálalva, új dicséreteket zsebelhetünk be családtagjainktól.
Tárkonyos krumplileves
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 db közepes fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 15 dkg kolbász, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál tárkony, só, bors, étolaj, 1 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom, egyforma nagyságúra feldarabolom. A vöröshagymát apró kockákra vágom, és egy fazékban kevés olajon elkezdem pirítani. Ráteszem a zöldségeket is a krumpli kivételével, és 3-4 percig dinsztelem, sűrűn kevergetve, közben a lereszelt fokhagymát is hozzáadom. Ezután megszórom a liszttel, a törött paprikával és felengedem annyi vízzel, ami ellepi.
Belerakom a babérlevelet, a tárkonyt, és megsózom. Amikor felfő, hozzáadom a krumplit is, még felengedem vízzel. Mielőtt teljesen megpuhulnak a zöldségek, belekerül a karikára vágott kolbász, és készre főzöm. Tálaláskor tejfölt rakhatunk a levesbe vagy egy kicsi ecettel ízesíthetjük.
Egy hét múlva egy, a leves mellé kiválóan passzoló házi péksütemény elkészítését írom majd le! Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila