Leves tökből és szalonnából
A leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartoznak a krémlevesek. Családomban is tapasztalom, hogy egyre népszerűbbek a különféle zöldségekből főzött, leturmixolt folyékony előételek. Biztosan Önök is felfedezték már, hogy megérkezett a piaci standokra a sütőtök. Mint neve is mutatja, elsősorban megsütve szoktuk fogyasztani, ám higgyék el, levesként is népszerű lesz a családi ebédeken.
Sütőtök-krémleves
Hozzávalók: 1 db 1 kg-os sütőtök, 2 db közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál méz, kb. 2 kanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbér, só, bors.
Elkészítés: A sütőtököt meghámozom, kb. 2 cm-es darabokra vágom. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát pár percig párolom, majd meglocsolom 1 kanál mézzel. Ezután hozzáadom a sütőtököt, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, majd belerakom a leveskockát is. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 5 percig főzöm. Amikor megpuhult, lehúzom a tűzről, turmixolom és visszarakom. 2-3 percig forralom. Tálaláskor pirított baconnal megszórom.
Elsősorban a zöldségek kedvelőinek ajánlom ezt a finomságot, azonban ha férfi családtagjaink első hallásra idegenkednek a sütőtök-krémlevestől, nyugtassuk meg őket, a pirított bacon igazán tartalmassá és laktatóvá teszi ételünket. Ha kérdése, ötlete, javaslata van, írjon levelet a ritarecept@freemail.hu címre! Egy hét múlva bebizonyítom, hogy a jól ismert töltött káposzta mellett más növényből is készíthetünk darált hússal finom főételt.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila