Márton naphoz kapcsolódva
Nem is találhatnánk ki erre a hétre aktuálisabb ételt a ludaskásánál. A Márton napi hangulatot megőrizve elkészítem ennek a finomságnak azt a verzióját, mely nekem és családtagjaimnak leginkább bevált.
Ludaskása
Hozzávalók: Libaaprólék (szárnyak, szív, zúza, nyak), 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 darabka zeller, 1 db hagyma, 15 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 25 dkg rizs, 1 kanál libazsír, 1 evőkanál olaj, só, borsElkészítés: A libaaprólékot felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm. A libazsírt felforrósítom, rádobom a felkockázott hagymát, és megdinsztelem. A zellert, a sárgarépát és a fehérrépát kisebb kockákra vágom, és a hagymára rakom. Felöntöm egy kevés főzőlével, és a zöldségeket puhára párolom. Ha már majdnem kész, hozzáadom a libahúst és a zöldborsót, majd ezeket is puhulásig főzöm. Sózom, borsozom, a felforrósított olajon megfuttatom a megmosott rizst, felöntöm dupla mennyiségű vízzel (ennek egy része lehet a liba főzőleve is), és puhára főzöm. A végén hozzákeverem a libahúsos zöldséges ragut és a felaprított petrezselymet, majd pár perc alatt összemelegítem.
Elsőre talán kissé összetettnek tűnik, ám nyugalom, egyáltalán nem bonyolult étel. A végeredmény pedig „magáért beszél” majd.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila