Mákosguba 2.0
Receptek

Mákosguba 2.0

Beléptünk december havába, közeleg a karácsony, ezért úgy döntöttem, az elkövetkező hetekben ünnepi ételeket készítek majd. Tudom, minden családnál megvan a megszokott karácsonyi menü, de ezekkel a kis variálásokkal amellett, hogy megtarthatjuk az eredeti ízeket, új színt vihetünk az ünnepi asztal tartalmába. Elsőként egy régi magyar édességet készítünk, melyet mi Szenteste napján fogyasztunk, a nagy ünnepi vacsorát megelőzően.

Mákos guba vaníliásan

Hozzávalók: 10 kifli, 1 l tej, ízlés szerint cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, citromhéj, ízlés szerint mazsola, cukrozott, darált mák, 15-20 dkg  sütőmargarin.

Elkészítés: A kiflit felkarikázom. Egy kis edényben langyosítok tejet, adok hozzá citromhéjat és  vaníliás cukrot. A kiflikarikákat belemártom a tejbe, és sorban lerakom az előre kivajazott tepsibe. Amikor egy sor kifli kész, megszórom a mákkal, lehet rászórni mazsolát is, és rárakom a következő sor kiflit. Ha kész a rétegezés, félreteszem. A pudingot megfőzöm, és még melegen hozzáadom a margarint. Ráöntöm a mákos kiflikre, és beteszem egy kicsit sülni forró sütőbe. Így megdermed a puding és szikkad egy kicsit a kifli.

Egy hét múlva egy főétellel folytatjuk a menüsorunkat. Kedves Olvasóim, azt tanácsolom, ha eddig a hagyományos változatát készítették csak a mákos gubának, a „nagy esemény” előtt mindenképpen tartsanak egy főpróbát, kóstoltassák meg a családdal ezt az új változatot is. Ha beválik, Szenteste napján is bátran kínálhatják ezt a „felturbózott” édességet.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Tuti siker

Tuti siker

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol