Már a menzán is szerettük
Érdemes időnként elővenni a jól megszokott, klasszikus ételeink receptjét is. Ezen a héten egy napjainkban talán már retrónak számító ebédötletet ajánlok.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 bögre rizs, 1 hagyma, 1 db tojás, 1-2 doboz paradicsompüré, 2-3 db babérlevél, 1 db leveskocka, 1 ek liszt, só, bors, ételízesítő, cukor
Elkészítés: A felaprított hagymát a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a rizst és a tojást, majd megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet, összegyúrjuk, amíg formázható masszát kapunk. Egy nagyobb edényben kb. 2 liter vizet forralunk, és beledobjuk a leveskockát. A masszából kézzel kisebb gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Lefedve kb. 1 óráig közepes lángon főzzük. Szükség szerint a főzőlevet pótoljuk, mert a gombócok szépen megdagadnak. Kivesszük a gombócokat, és félretesszük. A paradicsompürét egy kevés vízzel és a liszttel simára keverjük, és a főzőlébe öntjük. Felfőzzük, és ízlés szerint cukorral és sóval ízesítjük. A gombócokat visszahelyezve tálaljuk, sós vízben főtt burgonyát is kínálunk hozzá.
Hasonlóan finom ebédötlete van? Küldje el a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila