Márton napra
Receptek

Márton napra

A népi hagyományokhoz igazodva igyekszem olyan ételeket is az ebédlőasztalra tenni, amik egy-egy ünnephez, jeles naphoz kapcsolódnak. Ezúttal egy Márton napi finomságot készítettem.

Libasült vöröskáposztával

Husi hozzávalói: 4 db hízott  libacomb, 3-4 kávéskanál só, 1 kávéskanál frissen őrölt bors, kb. 4 evőkanál étolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl  fehérbor

Káposzta hozzávalói: 1 kisebb vörös káposzta, 1 nagy fej hagyma, 2 dl jó minőségű száraz vörösbor, 1 ek. balzsamecet, 1 púpozott ek. barna cukor, fehér bors, olaj, só

Elkészítés: A fűszereket elkeverem az olajban. A  combok bőrét, óvatosan beirdalom, ezután a fűszeres olajjal jól bemasszírozom a húst, ami a picit kiolajozott tepsibe kerül. Körberakom  fokhagymagerezdekkel, a negyedekre vágott hagymával, és meglocsolom a borral. Alufóliával lefedem, és kb. másfél órára beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Végül  200 fokon fólia nélkül pirítom  kb. 15 percig. Dinsztelt vöröskáposztát adok mellé, amihez a hagymát és a káposztát  vékonyra felszeletelem. A hagymát az olajon megdinsztelem. A cukrot, pár percig karamellizálom, rárakom  hagymát és  a káposztát. Ráöntöm a bort  a balzsamecetet, ízesítem sóval, fehér borssal, jól  átforgatom és összeforralom. Közepes lángon addig párolom, míg a káposzta teljesen megpuhul, és a leve elpárolog róla.

Sok sikert kívánok a konyhában, egy hét múlva egy újabb finomsággal jelentkezem!

Rita asszony

Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel