Márton napra
A népi hagyományokhoz igazodva igyekszem olyan ételeket is az ebédlőasztalra tenni, amik egy-egy ünnephez, jeles naphoz kapcsolódnak. Ezúttal egy Márton napi finomságot készítettem.
Libasült vöröskáposztával
Husi hozzávalói: 4 db hízott libacomb, 3-4 kávéskanál só, 1 kávéskanál frissen őrölt bors, kb. 4 evőkanál étolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor
Káposzta hozzávalói: 1 kisebb vörös káposzta, 1 nagy fej hagyma, 2 dl jó minőségű száraz vörösbor, 1 ek. balzsamecet, 1 púpozott ek. barna cukor, fehér bors, olaj, só
Elkészítés: A fűszereket elkeverem az olajban. A combok bőrét, óvatosan beirdalom, ezután a fűszeres olajjal jól bemasszírozom a húst, ami a picit kiolajozott tepsibe kerül. Körberakom fokhagymagerezdekkel, a negyedekre vágott hagymával, és meglocsolom a borral. Alufóliával lefedem, és kb. másfél órára beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Végül 200 fokon fólia nélkül pirítom kb. 15 percig. Dinsztelt vöröskáposztát adok mellé, amihez a hagymát és a káposztát vékonyra felszeletelem. A hagymát az olajon megdinsztelem. A cukrot, pár percig karamellizálom, rárakom hagymát és a káposztát. Ráöntöm a bort a balzsamecetet, ízesítem sóval, fehér borssal, jól átforgatom és összeforralom. Közepes lángon addig párolom, míg a káposzta teljesen megpuhul, és a leve elpárolog róla.
Sok sikert kívánok a konyhában, egy hét múlva egy újabb finomsággal jelentkezem!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila