Mennyei csokoládé
Egy halasi háziasszony repertoárjából sem hiányozhatnak az ízletes torták. Májusi menüsoromat a Sacher-torta elkészítésével zárom.
Sacher-torta
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg porcukor, 8 tojás, 1 dkg vaníliás cukor, 1 dkg sütőpor
Töltelékhez és a mázhoz: 30 dkg étcsokoládé, 25 dkg baracklekvár, 20 ml rum, 2 evőkanál olaj
Elkészítés: Az étcsokit gőz felett felolvasztom. Ha már félig kihűlt, összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Egyesével adom hozzá a tojássárgákat, és habosra keverem. A fehérjéből kemény habot verek és hozzáadom a kristálycukrot. A sütőporos lisztet beleszitálom a csokis masszába, óvatosan beleforgatom a fehérjehabot is. Egy tortaformát kivajazok lisztezek, és beleöntöm a tésztát. Körülbelül 40 percig sütöm. Amikor megsült, kettévágom. Mindkét felét megkenem rumos baracklekvárral. A mázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztom, és összekeverem az olajjal. Egy nagyon kevés vizet is adok hozzá, ettől lágy marad a máz. Végül bevonom vele az egész tortát.
Látják kedves Olvasóim, nem kell cukrászdába mennünk, ha egy finom tortára vágyunk. Kis türelemmel és sok szeretettel otthonunkban is elkészíthetjük az ilyen különleges nyalánkságokat.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila