Nagy mákunk van
Családom több tagja is rendkívül édesszájú. Nekik, és persze Önöknek is szeretnék kedveskedni e heti receptötletemmel. Ennek a süteménynek bármelyik verzióját készítjük is el, garantáltan nagy sikere lesz.
Habos almás-mákos
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin,12 dkg cukor, 4 tojás sárgája,1-2 ek. tejföl vagy pici tej, csipet só, 1/2 tasak sütőpor
Töltelék: 1 kg alma, 10-15 dkg őrölt mák vagy dió, cukor, vaníliás cukor,
Elkészítés: A hozzávalókból összeállítom a tésztát, ha kemény lenne, még adok hozzá tejfölt. Amíg a tölteléket elkészítem, hűtőbe rakom. Az almát megpucolom, lereszelem, a levét jól kinyomkodom, hogy ne áztassa el a tésztát, majd a cukorral és a darált mákkal (dióval) összekeverem. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtom, vajazott, lisztezett tepsibe teszem.
A tetejére kenem a tölteléket, és kb. 25 percig sütöm. Közben keményre felverem a tojásfehérjéket, aztán porcukorral, vaníliás cukorral ízesítem. A félig sült süteményre rárakom a 4 tojás felvert, cukrozott habját, lassú tűznél sütöm tovább, amíg megpirul a tojáshab a süti tetején. Készíthetjük kerek tortaformában is.
Ugye nem is bonyolult? Próbálják ki bátran Önök is!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila