Nincsen „husa”? Itt a busa!
Novemberi menüsorunk második fogása egy ízletes halétel lesz. Nem árt időről időre félretenni a nehéz, zsíros húsokból készült főfogásokat. A halhús magas telítetlen zsírsav tartalma miatt nagyon egészséges, ráadásul könnyen és finoman el lehet készíteni.
Hozzávalók: 50 dkg busafilé, kb 4 ek. olaj, 2 ek. citromlé, 1 kk.. kakukkfű, 1 ek. margarin, fehér bors, mustár
A körethez: 50 dkg burgonya, 1 cs. kapor, 1 cs. zöldségzöld, 1 tk só, 1 ek. vaj
Elkészítés: A halat megsózom. Serpenyőben az olajat felhevítem és a filé mindkét felét megsütöm. Sülés közben megszórom a kakukkfűvel, rálocsolom a citromlevet. Egy-két citromkarikát is teszek a serpenyőbe, amikor elkészül, ezt a halszelet tetejére rakom. Amikor megsült, a forró halszeletre rakok fűszeres margarint (a margarinhoz adok, apróra vágott petrezselymet, sót, fehér borsot, mustárt). A halhoz zöld fűszeres burgonyát készítettem. Az apró krumplit sós vízben megfőzöm. A póréhagymát, kaprot, zöldségzöldet vajon megdinsztelem, megsózom és a
főtt burgonyát rárakom, és egy pár percig együtt pirítom.
Személy szerint úgy gondolom, a halak közül a busa az egyik legízletesebb. A fent leírt recept nem bonyolult, így kedves háziasszonyok, akár munkából hazaérve is könnyedén elkészíthetik családjuknak ezt a finomságot. Ha kérdése, ötlete, javaslata van, írjon nekem levelet a ritarecept@freemail.hucímre. Egy hét múlva egy vegetáriánus étel kerül majd az újság hasábjaira, s remélhetőleg az Önök asztalára.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila