Receptek
Nyári piknikkosár
Nagy öröm a mai rohanó világban, ha egy teljes napot, hétvégét együtt tudunk tölteni családtagjainkkal. Ha úgy döntünk, hogy a közös program részeként strandra vagy kirándulni megyünk, felmerülhet a kérdés, milyen csemegével csökkentjük majd éhségünket, messze a konyhánktól. Semmi gond, pillanatok alatt összeállíthatunk egy tartalmas piknikkosarat, amit magunkkal vihetünk bárhová. Ezúttal a jól ismert vagdalt egy különleges változata, némi gyümölcs és néhány pikáns kis tésztafalatka kerül majd a repertoárba.
Sajtos vagdalt
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 db zsemle, egy gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 egész tojás, 10 dkg sajt
Elkészítés: A darált húst összedolgozom az áztatott kifacsart zsemlével, a fűszerekkel és a két nyers tojással. Kiolajozott jénaiba rakom a masszát, szeletelek rá sajtot. Lefedem alufóliával és az előmelegített sütőbe rakom. Kb. 40 percig sütöm, utána leveszem a fóliát, és a tetejét zsiradékkal megkenve, rápirítom a sajtot. Amikor kihűlt, szeletelhetjük.
Virslis falatok
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, 3 db virsli, 10 dkg trappista sajt, mustár, bors, 1 tojás
Elkészítés: A leveles tésztát vékonyra kinyújtom, négyzet alakúra feldarabolom. A mustárt a törött borssal kikeverem, minden négyzetet megkenek a keverékkel. Egy virslit hosszában félbe vágok, majd a feleket is megfelezem. Középen kettévágom, így kapok 8 darabot. Minden mustáros tészta sarkára egy darab virslit rakok és felcsavarom. Amikor már kész van, megkenem felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütöm, míg szép piros nem lesz.
Mindkét étel könnyen szállítható, bárhol fogyasztható. Mivel nyár van, ne felejtsünk el bepakolni pár megmosott idénygyümölcsöt sem, hiszen a vitaminokra pihenés közben is szükségünk lesz. Jó étvágyat, és persze jó nyaralást kívánok minden kedves Olvasónak!
Rita asszony
fotók: Szőri Attila
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 db zsemle, egy gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 egész tojás, 10 dkg sajt
Elkészítés: A darált húst összedolgozom az áztatott kifacsart zsemlével, a fűszerekkel és a két nyers tojással. Kiolajozott jénaiba rakom a masszát, szeletelek rá sajtot. Lefedem alufóliával és az előmelegített sütőbe rakom. Kb. 40 percig sütöm, utána leveszem a fóliát, és a tetejét zsiradékkal megkenve, rápirítom a sajtot. Amikor kihűlt, szeletelhetjük.
Virslis falatok
Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, 3 db virsli, 10 dkg trappista sajt, mustár, bors, 1 tojás
Elkészítés: A leveles tésztát vékonyra kinyújtom, négyzet alakúra feldarabolom. A mustárt a törött borssal kikeverem, minden négyzetet megkenek a keverékkel. Egy virslit hosszában félbe vágok, majd a feleket is megfelezem. Középen kettévágom, így kapok 8 darabot. Minden mustáros tészta sarkára egy darab virslit rakok és felcsavarom. Amikor már kész van, megkenem felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütöm, míg szép piros nem lesz.
Mindkét étel könnyen szállítható, bárhol fogyasztható. Mivel nyár van, ne felejtsünk el bepakolni pár megmosott idénygyümölcsöt sem, hiszen a vitaminokra pihenés közben is szükségünk lesz. Jó étvágyat, és persze jó nyaralást kívánok minden kedves Olvasónak!
Rita asszony
fotók: Szőri Attila