Nyuszi ül a…tányéron
Receptek

Nyuszi ül a…tányéron

Egy nagyon különleges ételt választottam erre a hétre. Aki szereti a vadhúst, garantáltan kóstolta már ezt a finomságot, aki pedig még nem találkozott vele, az első falatok után garantáltan kedvet kap majd hozzá.

Nyúlcombok vadasan knédlivel

Hozzávalók: 1 kg nyúlcomb, 1 nagy vöröshagyma, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes fehérrépa, 1 kis zeller, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 ek cukor, só ízlés szerint, zsír, bors ízlés szerint, 2 ek mustár, 1 ek ecet, 2 babérlevél, 3 dl víz
A knédlihez: 500 g finomliszt, 0.5 teáskanál cukor, 1 tk só, 1 tojás, 25 g friss élesztő, 1 dl tej (langyos)

Elkészítés: A húst letisztítjuk, megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A húst hirtelen elősütjük a zsíron, majd egy lábasba tesszük. A visszamaradt zsíron cukrot karamellizálunk, a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, s felöntjük vízzel. Mikor az ízek összeértek, ezt a zöldséges levet öntjük rá a combokra. Lassú tűzön főzzük 2-3 óráig, attól függően, milyen a hús. Közben elkészítjük a knédlit. Az élesztőt feloldjuk a cukorral elkavart tejben, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. A lisztet elkavarjuk a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást, és sima tésztává gyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá egy kis vizet. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük. Ezt követően a tésztát henger alakúra formázzuk, tiszta konyharuhába tekerjük, végeit elkötjük. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk, a knédliket beletesszük, és kb. 20-25 percig főzzük. A kész knédliket a vízből kiemeljük, felszeleteljük. Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levéből és besűrítjük a mártást tejfölös habarással. Ha ez megvan, átszűrjük, majd belekerülhet a mustár és a tejszín. Tálaláskor a combokat meglocsoljuk a mártással, s mellétesszük a knédliszeleteket.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Süssünk rémséges tortát!

Süssünk rémséges tortát!

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Hozzászólás (0)