Őszi-téli egytálétel
Kevesen merik felhasználni a sütőtököt főételekhez. Pedig remek alapanyag, igazán érdekes ízvilágot ad egy-egy fogásnak. Jöjjön most egy könnyen, gyorsan elkészíthető ebédötlet.
Sütőtökös pulykargu
Hozzávalók: 1 nagyobb vöröshagyma, 1 zöld és 1 piros húsú kaiforniai paprika, 2 nagy gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 50 dkg darált pulykacombfilé, 40 dkg hámozott konzervparadicsom, 25 dkg passzírozott sült sütőtök, 1 kk chilipor, só, őrölt bors, 1 dl tejföl, 10 dkg cheddar
Elkészítés: A tököt betesszük az előmelegített sütőbe, és a szokott módon, készre sütjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A két paprikát félbevágjuk, magházukat kivágjuk. Húsukat először csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk. Az olajat egy nagyobb serpenyőben hevítjük, majd az előkészített zöldséget rászórjuk, kevergetve 5-6 percig pirítjuk, pároljuk. Ehhez a húst hozzáadjuk, kevergetve 10 percig pirítjuk, ezalatt mindenhol kifehéredik. A konzervparadicsomot és a pürésített sütőtököt a húshoz adjuk, a chiliporral és a borssal fűszerezzük, sózzuk. Kis lángra állítjuk, lefedjük, nagyjából 20 percig főzzük. Tálaláskor mélyebb tálkákba kanalazzuk, tetejükre 1-1 kanál tejfölt teszünk. A cheddart nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ezzel szórjuk meg a ragu tetejét. Alapból egytálételnek minősül, de aki szeretné, rizst, esetleg tésztát adhat mellé köretnek.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila