Receptek
Paradicsom, de még milyen
Ha megkérdezzük, kinek mi volt az iskolai menzán a kedvenc levese, a válaszadók valószínűleg 95 százaléka a paradicsomlevest fogja mondani. Az elmúlt hétvégén én is ezt a finomságot készítettem, ám ez a verzió teljesen ellentétes azzal, amit anno megszoktunk az ebédlők asztalánál. Nem édes, sőt egyenesen pikáns.
Mediterrán paradicsomleves
Hozzávalók: 2 doboz (40 dkg-os) hámozott paradicsom, 4-5 szelet bacon, 2 fej hagyma, 8 dl húsleves, néhány szál friss majoránna, kakukkfű, bazsalikom, só, füstölt reszelt sajt
Elkészítés: A bacon szalonnát kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a konzerv paradicsomot a levével együtt, felöntjük a húslevessel. Sóval és zöldfűszerekkel ízesítjük, majd fedő alatt 20-25 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, füstölt, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Ha selymesebben szeretjük, 1-2 dl tejszínnel gazdagíthatjuk.
Sikeres ügyködést a konyhában, a leveshez pedig jó étvágyat kívánok az egész családnak!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila