Pikáns ebédindító
A klasszikus húslevesek és gulyások mellett érdemes néha kipróbálni valami újat, valami egészen mást, mint amit megszoktunk. Remek választás lehet e heti ajánlatom, ami merőben írja újra a tartalmas leves fogalmát.
Mexikói kukoricaleves
Hozzávalók: 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 ág szárzeller, 3 ek étolaj, 1 tk pirospaprika, 1 l víz, 10 dkg sűrített paradicsom, 1 ek ételízesítő, 30 dkg konzerv chilis kukorica, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, a hagymát és a szárzeller zöldjét finomra, a répát és magát a zellert 1 centis kockákra aprítjuk. Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, a szalonnát rárakjuk, zsírját félig kisütjük, majd a hagymát hozzáadva, pirítjuk tovább. Ezt követően az előkészített zöldségeket is hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és a vízzel felöntjük. Sűrített paradicsommal és ételízesítővel ízesítjük, felforraljuk, végezetül kis lángra állítjuk, kb. negyedóráig főzzük. A kukoricát levével együtt hozzáadjuk, majd 2-3 percig tovább főzzük. Ha kell, még sózzuk, de kerülhet bele pici cukor vagy darált cseresznyepaprika is. Tálaláskor a tetejére finomra vágott petrezselymet szórunk.
Ha Önnek is van egy kedvenc levese, ami eltér a hagyományos, megszokott ízektől, fotózza le, s írja meg receptjét a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila