Pulyka karácsonyi töltelékkel
Ezen a héten folytatjuk karácsonyi menüsorunkat. A vaníliás gubával napközben elterelhetjük az éhes család figyelmét, ám az ünnepi vacsorára mégiscsak illik kitenni magunkért egy kiadós húsétellel. A pulyka kimondottan karácsonyi étel, pláne, ha „feldobjuk” egy kis ízletes gesztenyés masszával és aszalt gyümölcsökkel.
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell filé, 5 dkg natúr gesztenyemassza, 15 dkg darált pulykamell, 5 dkg mazsola, fél zsemle, 1 tojás, rum, só, vegeta.
Elkészítés: A pulykamellet szétterítem, és téglalap alakúra vágom. A gesztenyemasszát összegyúrom a darált pulykamellel, a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással és a rumba áztatott mazsolával. A kiterített, besózott mellfilére kenem a közepére aszalt sárgabarackot sorakoztatok (az aszalt gyümölcsös ötletért külön köszönet Jutka barátnőmnek) és összetekerem. Alufóliára teszem, és szorosan becsomagolom, mint a szaloncukrot. Vegetával ízesített sós vízben a sütőben megpárolom. Amikor megpuhult pár perc pihentetés után szeletelem fel, párolt rizzsel és párolt gyümölcsökkel tálalhatjuk.
Látják, kedves Olvasóim, így lesz egy „egyszerű” pulykából ízletes karácsonyi finomság. Érdemes kipróbálni a hagyományos ízek kedvelőinek is, hiszen, aki az alapanyagokat külön-külön kedveli, együtt, ebben az ételben is nagy kedvvel fogja élvezni őket. Karácsonyig még két hetünk van, így két finomság vár még arra, hogy a konyhaasztalra kerülhessen. Kérdéseiket, ötleteiket a ritarecept@freemail.hu címen várom. Sok sikert kívánok a konyhában mindenkinek!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila