Rita asszony Ízvarázsa: a házi péksütinél nincs jobb
A mindennapi rohanás során egyszerű és gyors megoldás beugrani valamelyik pékségbe, és ott megvenni a szükséges dolgokat. De ha van egy kis időnk, érdemes a családnak odahaza elkészíteni egy édes vagy sós finomságot. Így tettem most én is.
Házi kakaós csiga
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2.5 dl tej, 2 darab tojás, 3 ek. cukor, 1 kk. só, 7 g porélesztő, 15 dkg vaj, 3 ek. kakaópor, 3 ek. cukor
Elkészítés:
A tejet egy nagy tálba öntöm, meglangyosítom, hozzákeverem a cukrot és beleszórom a porélesztőt. Elkeverem, majd beleütöm a tojásokat, és beleszórom a lisztet is, sózom. Az egészet elkeverem. Amikor összeállt, felolvasztom a vaj felét és azt is hozzáadom. Az egészet addig gyúrom, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapok. Ekkor letakarom, és langyos helyen kelesztem egy órán át. Amikor megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, és megkenem a maradék szobahőmérsékletű vajjal. Egyenletesen beszórom kakaóval, majd cukorral. A hosszanti oldaláról indulva feltekerem, és ujjnyi csigákra szeletelem. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom őket, és letakarva további fél órán át kelni hagyom. Amikor megduzzadtak, 180 fokos sütőbe tolom őket, és körülbelül 25 perc alatt megsütöm.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila

