Rita asszony Ízvarázsa: a házi péksütinél nincs jobb
Receptek

Rita asszony Ízvarázsa: a házi péksütinél nincs jobb

A mindennapi rohanás során egyszerű és gyors megoldás beugrani valamelyik pékségbe, és ott megvenni a szükséges dolgokat. De ha van egy kis időnk, érdemes a családnak odahaza elkészíteni egy édes vagy sós finomságot. Így tettem most én is.

Házi kakaós csiga

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2.5 dl tej, 2 darab tojás,  3 ek. cukor,  1 kk. só,  7 g porélesztő,  15 dkg vaj,  3 ek. kakaópor,  3 ek. cukor

Elkészítés:
A tejet egy nagy tálba öntöm, meglangyosítom, hozzákeverem a cukrot és beleszórom a porélesztőt. Elkeverem, majd beleütöm a tojásokat, és beleszórom a lisztet is, sózom. Az egészet elkeverem. Amikor összeállt, felolvasztom a vaj felét és azt is hozzáadom. Az egészet addig gyúrom, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapok. Ekkor letakarom, és langyos helyen kelesztem egy órán át. Amikor megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, és megkenem a maradék szobahőmérsékletű vajjal. Egyenletesen beszórom kakaóval, majd cukorral. A hosszanti oldaláról indulva feltekerem, és ujjnyi csigákra szeletelem. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom őket, és letakarva további fél órán át kelni hagyom. Amikor megduzzadtak, 180 fokos sütőbe tolom őket, és körülbelül 25 perc alatt megsütöm.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász