Tavaszi pasta
Egy igazán könnyed, gyorsan megvalósítható receptet hoztam ezen a héten. Zöldség és hús egyaránt helyet kap benne, így garantáltan sokak tetszését elnyeri majd.
Tavaszi sonkás metélt
Hozzávalók: fél szál póréhagyma, 20 dkg spenót, 30 dkg főtt, füstölt sonka, 25 dkg szélesmetélt, só, bors, 3 ek étolaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk finomliszt, 2 dl főzőtejszín
Elkészítés: A pórét megtisztítjuk, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük. Egy fazékban vizet forralunk, kicsi sót szórunk bele. Ebbe kerül a tészta, amit öt percig főzünk. Ekkor hozzáadjuk a pórét és a spenótot, együtt körülbelül még három percig főzzük. Amíg a tészta és a zöldségek főnek, elkészítjük a tejszínes sonkaragut. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a másfél centis kockákra vágott sonkát rádobjuk. 3-4 perc alatt megpirítjuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot, majd liszttel meghintjük. Fél percig pirítjuk, végül ráöntjük a tejszínt, és gyakori kevergetés mellett egy percig forraljuk. A zöldséges tésztát leszűrjük, de nem kell teljesen lecsepegtetni, ha marad rajta egy kis főzővíz, szaftosabb lesz az étel. A ragut és a tésztát összekeverjük, majd azonnal tálaljuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila