Tekeredik a csiga, pizza akar lenni
Receptek

Tekeredik a csiga, pizza akar lenni

Egy héttel ezelőtt egy finom levest ajánlottam Önöknek, amihez most egy könnyen elkészíthető, ám kiadós tésztás kísérőt készítünk. A pékségek egyik legkelendőbb terméke a pizzás csiga. Most bebizonyítom, hogy otthon is egyszerűen megvalósíthatjuk ezt a finomságot.

Házi pizzás csiga

Hozzávalók: 5,5 dl tej,1 mk. cukor, 5 dkg élesztő, 2 ek. olívaolaj, 1 kg liszt, 1 púpos tk. só    Pizzakrém: 1 fej hagyma, pici olaj, 1 sűrített paradicsom, só, 1 mk. cukor, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, olivabogyó

Elkészítés: Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm, és gyúrni kezdem. A maradék tejet fokozatosan adagolom a tésztához. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor  még kb. 10 percig dagasztom. Letakarva 1 órát kelesztem.

Addig elkészítem a paradicsommártást: Pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket, beleaprítom az olívabogyót, és összeforralom. A tésztát  kb. 1 cm vékonyra kinyújtom, megkenem a paradicsommártással, feltekerem, és a tekercset felkarikázom. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és  nem túl szorosan egymás mellé rakom a csigákat. Tojássárgájával megkenem, reszelt sajttal is megszórom, és kb. még félórát  kelesztem. Közepes melegre előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül, sülés közben még megnőnek.

Ha elkészült, frissen, melegen tálalhatjuk is, mert úgy a legfinomabb.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Tepsis finomság

Tepsis finomság

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász