Tekeredik a csiga, pizza akar lenni
Egy héttel ezelőtt egy finom levest ajánlottam Önöknek, amihez most egy könnyen elkészíthető, ám kiadós tésztás kísérőt készítünk. A pékségek egyik legkelendőbb terméke a pizzás csiga. Most bebizonyítom, hogy otthon is egyszerűen megvalósíthatjuk ezt a finomságot.
Házi pizzás csiga
Hozzávalók: 5,5 dl tej,1 mk. cukor, 5 dkg élesztő, 2 ek. olívaolaj, 1 kg liszt, 1 púpos tk. só Pizzakrém: 1 fej hagyma, pici olaj, 1 sűrített paradicsom, só, 1 mk. cukor, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, olivabogyó
Elkészítés: Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm, és gyúrni kezdem. A maradék tejet fokozatosan adagolom a tésztához. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor még kb. 10 percig dagasztom. Letakarva 1 órát kelesztem.
Addig elkészítem a paradicsommártást: Pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket, beleaprítom az olívabogyót, és összeforralom. A tésztát kb. 1 cm vékonyra kinyújtom, megkenem a paradicsommártással, feltekerem, és a tekercset felkarikázom. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és nem túl szorosan egymás mellé rakom a csigákat. Tojássárgájával megkenem, reszelt sajttal is megszórom, és kb. még félórát kelesztem. Közepes melegre előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül, sülés közben még megnőnek.
Ha elkészült, frissen, melegen tálalhatjuk is, mert úgy a legfinomabb.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila