Ismét bar micva ünnep volt Halason
Kultúra

Ismét bar micva ünnep volt Halason

Tizenhét év után először tartottak bar micva ünnepet a kiskunhalasi zsinagógában. A bar micva a négy legérdekesebb zsidó szokás egyike. Az ünneplés pedig szombat délelőtt tovább folytatódik, ahol a napokban a 13. születésnapját betöltött Ritter Rafael Ádám ténylegesen is felnőtt korúvá válik a zsidótörvények szerint.

 
 
 
 
 
A zsidó vallás igen gazdag hagyomány- és szokásvilággal rendelkezik, mindezeket a Tóra, a zsidók legfontosabb szent szövege írja elő. Bár ma már a vallás híveinek csak kis része követi az összest, jó néhány a mai napig él a családok mindennapjaiban. Egyik ilyen szokás a bar micva és a bat micvá. A zsidó vallás egyik legfontosabb törvénye az, hogy a zsidó fiúkat 13. születésnapjuk után tekintik felnőttnek, ekkor lesz belőlük bar micva, a törvény fia.
 
A Kiskunhalasi Zsidó Hitközségben 17 év után ma először tartottak újra bar micva ünnepet. Ritter Rafael Ádám, a Fazekas Mihály Általános Iskola diákja a napokban töltötte be 13. születésnapját. Ebből az alkalomból ma délután a halasi zsinagógában Frölich Róbert országos főrabbi és Róna Tamás, az alföldi régió, vezető rabbija közreműködésével tartották meg a bar micva szertartást. Ennek során Rafaelt megáldotta az országos főrabbi.
A szertartás további ünnepi folytatása szombaton délelőtt lesz, amikor Rafael a 13. születésnapját követő első szombaton, első alkalommal vesz majd részt aktívan is a zsinagógában tartott istentiszteleten. A Tórából való felolvasás előtt imát mond majd, és olvashatja vagy énekelheti az adott napra előírt Tóra-szakaszt. A bar micva szertartásán a családtagok és barátok is részt vesznek majd, amit később ünnepi fogadás követ majd.
A zsidótörvények szerint, a bar micva szertartás után a zsidó fiúk ténylegesen is felnőtté válnak, amely többek között azt is jelenti, hogy maguk felelnek tetteikért, felelősséggel tartoznak érte. A lányok egy évvel korábban, 12. születésnapjuk után válnak bat micvává, a törvény lányává.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos (GALÉRIA)

Még több cikk

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?