(►) Újra nagyvásznon csattantak a pofonok
Kultúra

(►) Újra nagyvásznon csattantak a pofonok

Bud Spencer és Terence Hill napokat tartottak a Városi Filmszínházban. A kicsik és nagyok körében a mai napig népszerű olasz színészpáros négy klasszikusát is levetítették a rajongók legnagyobb örömére, és persze meglepetésekből sem volt hiány.

 

A fesztivál nyitóprogramjában hagymásbab és olasz kávé kóstolás és egy közönségtalálkozó is szerepelt. A különleges rendezvényre ellátogatott Terence Hill és a Kincs, ami nincs filmben megismert Anulu magyar hangja is. A vagány, szőke, kékszemű Hillnek megannyi filmben hangját kölcsönző Újréti László a mai napig örömmel emlékszik vissza az évtizedekkel ezelőtti munkafolyamatokra.

- Bujtor Pista barátommal minket választottak ki ennek a két nagyon szerethető karakternek a szinkronizálására. Abban az időben nagyon komoly dramaturgok írták a szinkronok szövegeit, minőségi munka volt mindegyik. Be kell valljam, nem gondoltuk volna, hogy évtizedek múlva is ezeket a filmeket fogják folyamatosan játszani a televíziók, hisz mi annak idején azt hittük, ezek ilyen kis aranyos, humoros gyermekfilmek, eleinte úgy is szinkronizáltuk őket – mesélte mosolyogva Újréti László színművész.

Ha megemlítjük a Kincs, ami nincs filmcímet, valószínűleg valamennyi rajongónak először Anulu jelenetei ugranak be. Az együgyű bennszülöttet Sal Borghese formálta meg, viszont hazánkban igazi sikere Székhelyi József fantasztikus szinkronja miatt lett.

- Nem volt szokványos a munkafolyamat, hiszen míg a kollégáimnak minden egyes mondatuk le volt írva, addig Anulu neve mellett csak kipontozott sorokat láttam. Improvizálnom kellett, úgyhogy büszke vagyok, mert Anulu összes handa-bandázása az én írói vénámnak köszönhető. Elképzelésem szerint ez egy halmozottan hátrányos helyzetű szigetlakó, így egyetlen értelmes mondat sem hagyhatja el a száját. Nem véletlen, hogy a mai napig olyan népszerűek ezek a filmek, hisz minden megvan bennük, ami a sikerhez kell. Jutalmukat elnyerő hősök, büntetésüket megkapó gonosz karakterek és persze mérhetetlenül sok humor és szeretet – mondta el gondolatait Székhelyi József.

kincs02

Kószó János, a halasi mozi üzemeltetője kérdésünkre elárulta, hogy a sikert látva, már elkezdett ötletelni egy 2017-es Bud Spencer vetítéssorozaton, melynek keretében a szakállas pofonosztó valamennyi ismert filmjét műsorra tűznék városunkban.

Szöveg: Szőri Attila

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal