(►) Dorka és Bence „mentes finomságai”
Receptek

(►) Dorka és Bence „mentes finomságai”

Lapunkban korábban bemutattuk már Barcsik Dorkát, aki vőlegénye gluténérzékenysége miatt kezdett mentes recepteket gyűjteni, majd ezek alapján olyan ételeket készíteni, amiket párja is bátran elfogyaszthat. Most, hogy itt az adventi időszak, a fiatal pár egy mentes mézeskalácsot sütött, aminek receptjét most megosztják olvasóinkkal is.

Dorka azt mondja, mióta rendszeres jelennek meg receptjei saját internetes blogjában, valamint a halasmedia.hu gasztro rovatában, sok pozitív visszajelzést kap az emberektől, amikben arra kérik, folytassa kezdeményezését, hiszen egyre többeknek van valamilyen ételallergiája.

- Az utóbbi időszakban is sok új receptet gyűjtöttem be és próbáltam ki. Elsősorban édességeket készítek, hiszen hozzám azok a finomságok állnak leginkább közel. Tavaly nagyon bejött mindenkinek a mentes mézes kalácsom, úgyhogy most is ezt fogom elkészíteni – árulta el Dorka.

Vőlegénye, Kű Bence nagyon hálás, hogy Dorka teljesen átalakította addigi recept repertoárját. Neki szinte mindegy, hogy mi készül, mindent örömmel fogyaszt el.

- Nagyon szeretem, ahogy főz, minden nagyon ízletes, az pedig, hogy ilyen egészséges alapanyagokból készülnek az ételek, hosszútávon nagyon jót tesz az egészségünknek. Sajnos ritkán tudunk együtt sütni-főzni, de most a mézes kalácsot mindenképpen közösen szerettük volna elkészíteni – mondta Bence.

Most pedig jöjjön a recept, lássuk, hogyan készül az ízletes, egészséges, mentes mézes kalács!

Hozzávalók: 250 g Scär Mix B - Bread-Mix,  2 g sütőpor,  60 g porcukor, 4 g mézeskalács fűszerkeverék, 2 g fahéj, 1 csipet só, 50 g laktózmentes margarin, 1 tojás, 60 g méz, 30 ml laktózmentes tej

Elkészítés: Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, mézeskalács fűszerkeverékkel, fahéjjal, sóval, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojást, a mézet és a tejet, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha nagyon ragad, adunk még hozzá lisztet. Enyhén lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk a tésztát, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben – alsó-felső sütés üzemmódban – kb. 8 perc alatt megsütjük a sütiket.

A sütésről készült videónk ITT tekinthető meg.

Még több cikk

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Tuti siker

Tuti siker

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd