A hazai ízek kedvelőinek
Receptek

A hazai ízek kedvelőinek

Februárban igazi magyaros hónapot tartunk receptrovatunkban. Hazai alapanyagokból, házias ötletekkel készítem majd el a finom és persze hagyományos ételeket. Szokásommal ellentétben, az elkövetkező hetekben valóban az eredeti recepteket felhasználva, minden extra variálás nélkül készülnek majd el a tányérravalók. Elsőként egy tartalmas levessel nyitom a sort.

Bableves kolbásszal, csipetkével

Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 db zeller, 2 db közepes krumpli, 4 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 kis csokor petrezselyem, 1/2 ek liszt, 1 kk pirospaprika, szárazkolbász, tejföl, 1 tojás, liszt

Elkészítés: A babot pár órára beáztatom, ezután felteszem főni. Forrás után az első főzővizet leöntöm, majd  újra felöntöm és el kezdem főzni. Amikor felfőtt egészben hozzárakom a vöröshagymát és a felvágott zöldségeket. Aki szereti csípős paprikát is főzhet bele. Sózom, borsozom ízlés szerint, és addig főzöm, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután adom hozzá a felkarikázott kolbászt. Kevés olajon rántást készítek, úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatom az olajon, majd hozzáteszem a lisztet és a pirospaprikát. A felengedett rántást a leveshez öntöm és tovább főzöm. Közben elkészítem  a csipetkét. A tojást elkeverem, rakok bele egy csipet sót, és annyi lisztet, hogy keményebb tészta állaga legyen. A tésztát kicsit nyújtom, és a forrásban lévő levesbe csipkedem. Ez nagyjából 10 perc alatt fő meg. Tejföllel tálaljuk, aki szereti,  pár csepp ecetet is tehet bele.

Higgyék el, a magyar családok egyik kedvenc levesével Önök is nagy sikert fognak aratni. Bableves, sok-sok finomsággal sűrítve. Kell ennél jobb? Ötleteiket, észrevételeiket továbbra is várom a ritarecept@freemail.hu címen.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Tuti siker

Tuti siker

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol