Angliai fogás a halasi tányérokon
A Fish & chips nevét szerintem már mindenki hallotta. Szálkamentes hal, ropogós bundában, aranysárga sültkrumpli, harmonikus ízvilágú mártogatós. Kell ennél több? Igen, hogy mindezt otthon, saját konyhánkban készítsük el magunknak.
Fish & chips
Hozzávalók: 60 dkg friss tőkehalfilé, 3 púpozott ek liszt, 1 púpozott ek kukoricakeményítő, 1 db tojás, ½ csomag sütőpor, 1 ½ dl sör (lehetőleg félbarna), 1 dl szóda, 1 tk só, 1 kg burgonya, 200 g tejföl, 75 g majonéz, 20 g dijoni mustár, ½ db citrom leve, 25 g konzerv kapribogyó, pár szál petrezselyem
Elkészítés: A burgonyákat hasábokra vágjuk, konyharuhával megszárítjuk. Az olajat mély serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, kis adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, majd sütőben melegen tartjuk őket. A mártogatóshoz apróra vágjuk a kaprit és a petrezselymet, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, ha szükséges, állítunk az ízeken, inkább kicsit savanykás legyen, mint édes. Jöhet a hal. A lisztet, keményítőt, sütőport és sót beletesszük egy keverőtálba, dobunk bele egy szép tojást, és az egészet öntsük nyakon sörrel és egy kis szódával. Gyorsan keverjük simára az egészet, egy sűrűbb palacsintatészta állagú masszát kell kapnunk. Az ázsiai tempurához hasonlóan a sörtészta is jéghideg állapotában sül a legropogósabbra, ezért fontos, hogy minden felhasznált alapanyag hideg legyen, amit még a kész tésztába dobott pár szem jégkockával is tudunk fokozni. A halat konyhai papírtörlővel szárítsuk le, sózzuk meg mindkét oldalát és mártsuk bele a sörtésztába. Óvatosan eresszük a forró olajba és süssük kb. 4-5 percig, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Rita asszony
(eredeti recept: Street Kitchen)