Bajuszmelengető egytálétel
Egy héttel ezelőtt elkészítettük a spárgakrémlevest, mely nekünk, háziasszonyoknak tartalmas és finom „ebédindítónak” számít, ám elképzelhető, hogy az asztalnál ülő férfiak lapostányérjukat forgatva, türelmetlenül várnak egy „drasztikus” főfogásra. Uraim, jó hírrel szolgálhatok, chilis babbal folytatjuk a menüsort. Biztosan sok Olvasónk készítette már el ezt az ételt, ám cikkünk végigolvasása után többé egy konyhatündérnek sem lesz szüksége üveges szószokra vagy zacskós porokra, hisz most is csupa természetes hozzávalóból főzünk.
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált pulykahús, 1 hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz vörös bab konzerv, 1 doboz kukoricakonzerv, ketchup, pirosarany, só, bors, paprika (piros, zöld), chili por, oregánó, petrezselyemzöld, étolaj.
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymákat apróra vágom, és megdinsztelem. Ráteszem a darált húst (lehet pulyka helyett sertés, darált helyett csíkokra vágott), megsózom, borsozom, paprikát, chilit, oreganót szórok rá, s addig sütöm, amíg a hús kifehéredik. Adok hozzá apróra vágott paradicsomot, ketchup-ot, pirosaranyat, majd kb. 25 percig főzöm, ha kell, vizet öntök alá, hogy jó szaftos legyen. Hozzáadom a lemosott vörös bab- és a kukoricakonzervet, bele darabolom a színes paprikákat, ráöntöm a feldarabolt hámozott paradicsomot a levével együtt, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és jól összeforralom. Az a lényeg, hogy ne legyen híg a szaftja, lehessen benne mártogatni! Amikor elkészült friss, fehérkenyérrel tálalva a legfinomabb.
Kedves Háziasszonyok! Ugye, nem is olyan bonyolult az otthon fellelhető alapanyagokból megfőzni ezt a pikáns finomságot? Jövőhéten, gondolva vegetáriánus Olvasóinkra, egy könnyed, növényekkel dúsított ételt készítünk majd. Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat a ritarecept@freemail.hucímen várom. Addig is: SOK SIKERT A KONYHÁBAN!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila