Brumi pogi
Napjainkban egyre többen fedezik fel a medvehagyma finom ízét és a növény jótékony hatásait. Az utóbbi időben én is ismerkedem ezzel az éppen most szezonális alapanyaggal. Ezúttal egy könnyed pogácsát sütök a felhasználásával.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalói: 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt (plusz amennyit felvesz a gyúrásánál), 20 db medvehagyma-levél, 2 tojássárgája, 3 ek tejföl, 1 csapott ek só, 1 tk sütőpor
Elkészítés: A túrót, a margarint, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót összedolgozom. A megmosott, megszárított medvehagyma-leveleket csíkokra vágom, és a túrós masszához keverem. A lisztet a sütőporral elkeverem, és a medvehagymás, túrós masszával összegyúrom. A tésztát fóliába csomagolom, és kb. 2 órára hűtőbe rakom. A hideg tésztát kb. 2 cm vastagságúra kinyújtom, éles késsel bevagdosom a tetejét, pogácsákat szaggatok belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. A pogácsák tetejét megkenem tojás fehérjével és 200 °C -os előmelegített sütőben aranysárgára sütöm.
Ha kell egy gyorsan elkészíthető vendégváró falatka, bátran merem ajánlani a medvehagymás pogácsát. Garantálom, hogy ínyenc vendégeink is megnyalják majd utána mind a tíz ujjukat.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila