Ciao italiano!
Nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne szeretné a pizza valamelyik változatát. Tésztavastagsággal, feltétekkel szinte a végtelenségig variálhatjuk ezt a könnyen elkészíthető olasz specialitást. Fontos kiemelnem, hogy ez nem éttermi, hanem egy hamisítatlan házias pizza lesz!
Házi pizza
Hozzávalók: Pizza tészta: 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olivaolaj, kb. 2 dl langyos víz, 40 dkg liszt (ha túl lágy a tészta lisztezem, ha kemény akkor még adok hozzá vizet.)
Szósz: 5 dkg hagyma, 1/2 dl olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, 1 kis doboz paradicsompüré, só, bors, reszelt gyömbér
Elkészítés: A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt. Lefedem és meleg helyen tartom úgy 15 percig. A lisztet a sóval összekeverem, majd beleöntöm az élesztős tejet, hozzáadom az olajat, ha kell, és amennyi víz szükséges. Jól kidolgozom (kézzel, nem géppel), amikor már elválik a tészta a kezemtől, és az edény falától, akkor jó. Tetejére szórok lisztet és letakarva meleg helyre rakom kb. fél órára. Szépen megkel, átgyúrom, és 200 fokos sütőben elősütöm pár percig. A szószhoz a finomra vágott hagymát olajon megpárolom, hozzáadom a fokhagymát, a paradicsompürét és a fűszereket. Az egészet jól lepirítom, felöntöm vízzel, és kiforralom. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. A szószt a tésztára kenem, ezután kerülnek rá a feltétek, majd az egészet összesütöm.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila