Csiga-biga gyere ki…
…a sütőből, mert már nagyon szeretnénk megkóstolni. Mogyorókrémmel töltött kalácsot ajánlok ezen a héten Önöknek.
Nutellás csiga
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 1.2 dkg élesztő, 1.5 dl langyos tej, 1 teáskanál porcukor, 5 dkg barna cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojássárgája, 1 csipet só
A töltelékhez: 4-5 evőkanál Nutella, 3 dkg olvasztott vaj, 1 teáskanál rum vagy rumaroma
A kenéshez: 1,5 dl cukrozott, vaníliás tej
Elkészítés: Az élesztőt megfuttattam a porcukorral a langyos tejben. Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból, 10 percig dagasztottam. Puha, de rugalmas tésztát kapunk.
Kb. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, ruhával lefedett, langyos helyen tartva. Kinyújtottam a tésztát kb. 3 mm magasra, téglalapformára. Közben elkészítettem a mogyoróskrémet. A vajat megolvasztottam, elkevertem a Nutellával és a rum aromával, hogy kenhető legyen. Betettem a hűtőbe 15 percre, míg elkezdett dermedni, ezután egyenletesen elkentem a tészta tetején, és feltekertem. Kb. 2 cm vastag korongokra vágtam. A korongok közepét kicsit kifelé nyomva sütőpapírral bélelt tepsire raktam (egymástól jó távolságra, mert még sütés közben megnő). 180 C fokra előmelegített sütőben sütöttem. 10 perc múlva meglocsoltam őket egy-egy evőkanál vaníliás tejjel, és tovább sütöttem még kb. 5 percig.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila