Ebből minden kanál aranyat ér
Aranysárga színű, gőzölgő, illatos, nagyon tartalmas, energiadús és egészséges. Ez a májgombócleves, amit most a megszokottól kicsit eltérően, egy alaplé elkészítésével főztem meg. A végeredmény pedig szerintem magáért beszél.
Májgombócleves
Hozzávalók: 1 kg marha húsos csont, 4 szál répa, 1 kisebb zellergumó, 2 szál fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 karalábé, 4 szál zellerszár, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, szemes bors, 15 dkg zöldborsó, 1 csipet sáfrány, 1 paprika, só
A májgombóchoz: 500 g csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 1 csokor petrezselyem, 3 tojás, 3 ek liszt, 7 ek zsemlemorzsa, só, bors
A marhacsontot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig „égetjük”. Megpucoljuk a répákat, a zellert, a fehérrépát, a fokhagymát és a karalábét. A csontot körülbelül 3 liter vízben feltesszük főni. A fehérjekicsapódás miatt hab fog keletkezni a víz felszínén, amit egy kanál segítségével eltávolítunk. Ezt követően beletesszük az összes zöldséget, a fűszereket és a sót. Legalább 3 órán keresztül gyöngyöztetjük a levest. Amikor elkészült, hagyjuk 20 percet pihenni, hogy leülepedjen, majd óvatosan átszűrjük. Míg fő a leves, elkészítjük a májgombócot. Ehhez a májat megtisztítjuk, majd egy kés segítségével kaparni kezdjük úgy, hogy egy pépet kapjunk. A hagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A májhoz adjuk a hagymát, a finomra vágott petrezselymet, beleütjük a tojásokat, hozzákanalazzuk a lisztet és a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Egy lábasban gyöngyözésig melegítjük a vizet, majd két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, és beletesszük a vízbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből. A tányérunkba szedünk a zöldségekből és a gombócból, majd merünk rá a forró levesből, és tálaljuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila
eredeti recept: Street Kitchen