Egy elfeledett édesség
Egy családi beszélgetés alkalmával gondolkodtam el azon, hogy egyre ritkábban kerül a vasárnapi ebédeknél tradicionális, magyar édesség az asztalokra. Bevallom, a vargabéles nálunk sem volt állandó része a menüsornak, ám legutóbb olyan sikere volt, hogy ezen túl gyakran kell majd megsütnöm ezt a finom, és egyáltalán nem bonyolult édességet.
Vargabéles
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg finommetélt, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 4 db tojás, 10 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 5 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Elkészítés: Az áttört túrót elkeverem a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. Hozzáadom a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét felverem habbá, és óvatosan ezt is a masszához keverem. Egy tepsit kikenek olvasztott margarinnal, kibélelem az egyik réteg réteslappal. Ráterítem a tölteléket, és lefedem a réteslap maradékával. A tetejét még megkenem margarinnal és kb. 160 fokon pirosra sütöm. Nagy kockákra vágva, porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Ha Önnek is van egy klasszikus édességreceptje, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila