Egy remek tipp karácsonyra
A karácsony elengedhetetlen része a mákos guba. Szerintem ebben a formában lehet leggusztusosabban elkészíteni ezt az ünnepi ételt.
Mákos guba torta
Hozzávalók: 10 db kifli, 5 tojás, 10 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 1 liter tej, reszelt citromhéj, lekvár
A sodóhoz: 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés: A kiflit felkarikázom. A tejet felmelegítem, de nem forralom fel. Belereszelem a citrom héját. A mákot a porcukorral elkeverem. A felmelegített tejet simára keverem a tojások sárgájával, ráöntöm a kiflire, fakanállal óvatosan összekeverem. Ezután adom hozzá a cukros mákot. A tortaformát kivajazom, megszórom egy kis zsemlemorzsával. Beleöntöm a mákos kifliket, egy kicsit lenyomkodom. A tetejét vékonyan megkenem lekvárral. Előmelegített sütőben sütöm kb. 20 percig. Az 5 tojásfehérjét felverem kemény habbá, és a sütési idő lejárta után a mákos guba tetejére simítom. Pár percre visszarakom a sütőbe pirulni. A sodóhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálban jól összekeverem. Hozzáadok 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverem. A maradék tejet felforralom. Lassan adagolva, folytonos keverés mellett hozzáadom a tojássárgás alaphoz. Lassan főzve sűrítem be a sodót.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila