Finom leves kerül a tányérokba
Nálunk egy családi ebéd elképzelhetetlen húsleves nélkül. Az ízletes zöldségek, a jól megfőtt hús és a tészta együttesen remek indítója lehet egy menüsornak. Jöjjön most egy klasszikusnak számító leves leírása!
Újházy tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1 db körülbelül 2 kg-os tyúk, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 20 szem egész bors, 15 dkg cérnametélt, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, csipetnyi sáfrány, csipetnyi őrölt gyömbér, só
Elkészítés: Tegyük bele az egész csirkét egy fazékba, és engedjük fel háromnegyedéig vízzel. Forraljuk fel, hogy a hús puhulni kezdjen, majd a habot folyamatosan szedjük le róla. Szórjuk bele a sáfrányt, valamint a gyömbért, sózzuk meg ízlés szerint. Vegyük egészen alacsonyra a lángot, és lassú tűzön legalább másfél órán keresztül hagyjuk főni. Ekkor a répákat, a zellert, a karalábét és a karfiolt tisztítsuk meg és daraboljuk fel, majd tegyük a levesbe. A gomba héját is húzzuk le, vágjuk kisebb darabokra, és a zöldpaprikával, a paradicsommal, a meghámozott, de egész hagymákkal és az összekötözött petrezselyemmel szintén tegyük a levesbe. Amikor a hús már puha, vegyük ki, csontozzuk ki és csíkozzuk fel, majd így tegyük vissza a levesbe, de ne főzzük tovább. A levesből vegyünk ki egy merőkanálnyi levet, hígítsuk fel vízzel, és ha forr, főzzük ki benne a cérnametéltet. Ha jó a tészta, szűrjük le, és tálaljuk tányérokba.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila