Receptek
Folyékony vitaminbomba
Kedves Háziasszonyok! Az öthetes júniusban leves, főétel, vegetáriánus étel, saláta és egy édesség vár arra, hogy Önök a család étkezőasztalára helyezzék őket. Bár az időjárás nem ezt mutatja, hamarosan vége a tavasznak és közeleg a nyár, így most egy szezonális zöldségből, a spárgából készítünk krémlevest. A spárgaleves nevének hallatán még véletlen se gondoljunk az Indul a bakterházból ismert Bendegúz féle löttyre, hiszen madzag helyett igazi, ropogós, friss zöldséget használunk az ételhez.
Spárgakrémleves
Hozzávalók: fél kg spárga, 1 csomag újhagyma, 1 kiskanál méz, 2 evőkanál margarin, 1 teáskanál só, bors, 1 liter húsleves, reszelt sajt, petrezselyem.
Elkészítés: A spárgát megtisztítom, levágom róla a fás részeket. Kb. 2 centis darabokra vágom, a hegyes végeit félre rakom. Margarinon megpárolom a felkarikázott hagymát, kicsi mézet csorgatok rá. Ráöntöm a forró húslevest (leveskockából is készülhet) és a spárgát. Ezután fűszerezem: sózom, borsozom, kb. 20 perc alatt puhára fő. Amikor félig megfőtt, hozzáadom a spárgafejeket is, ha megpuhultak kiszedem a levesből. A kellemes illatokat felfedező családtagok ekkorra valószínűleg már a konyhaajtóban várják, mi is kerül ezúttal a tányérra. A levest gyorsan pürésítem botmixerrel, majd díszítésként belerakom a spárgafejeket, tálaláskor megszórom reszelt sajttal és apróra vágott friss petrezselyemmel (ízlés szerint tehetünk még bele pirított kenyérkockákat is).
Elsőre a gyermekek és a család férfi tagjai talán kissé óvatosan közelítik meg a zöld levessel teli tányért, de nyugodjunk meg, az első kanál után szertefoszlik minden kétely, s jön a „Kérek még!” felkiáltás. Egy hét múlva azt mutatom meg, hogyan lehet pikáns mexikói főételt készíteni házias alapanyagokból. Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat a ritarecept@freemail.hucímen várom. Addig is: FŐZÉSRE FEL!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila
Hozzávalók: fél kg spárga, 1 csomag újhagyma, 1 kiskanál méz, 2 evőkanál margarin, 1 teáskanál só, bors, 1 liter húsleves, reszelt sajt, petrezselyem.
Elkészítés: A spárgát megtisztítom, levágom róla a fás részeket. Kb. 2 centis darabokra vágom, a hegyes végeit félre rakom. Margarinon megpárolom a felkarikázott hagymát, kicsi mézet csorgatok rá. Ráöntöm a forró húslevest (leveskockából is készülhet) és a spárgát. Ezután fűszerezem: sózom, borsozom, kb. 20 perc alatt puhára fő. Amikor félig megfőtt, hozzáadom a spárgafejeket is, ha megpuhultak kiszedem a levesből. A kellemes illatokat felfedező családtagok ekkorra valószínűleg már a konyhaajtóban várják, mi is kerül ezúttal a tányérra. A levest gyorsan pürésítem botmixerrel, majd díszítésként belerakom a spárgafejeket, tálaláskor megszórom reszelt sajttal és apróra vágott friss petrezselyemmel (ízlés szerint tehetünk még bele pirított kenyérkockákat is).
Elsőre a gyermekek és a család férfi tagjai talán kissé óvatosan közelítik meg a zöld levessel teli tányért, de nyugodjunk meg, az első kanál után szertefoszlik minden kétely, s jön a „Kérek még!” felkiáltás. Egy hét múlva azt mutatom meg, hogyan lehet pikáns mexikói főételt készíteni házias alapanyagokból. Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat a ritarecept@freemail.hucímen várom. Addig is: FŐZÉSRE FEL!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila