Hús helyett tojás
A hónap harmadik hetében egy húsmentes ételt ajánlok Olvasóim figyelmébe. Kelkáposztából, tojásból készítünk ízletes finomságot.
Kelkáposzta-főzelék tojáspörkölttel
Hozzávalók:
Főzelék:1 kg kelkáposzta, 25 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, köménymag, fehér bors, só
Tojáspörkölt: személyenként 2 tojás, egy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, só, bors.
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítom az olajon. A megmosott, meghámozott, kockákra vágott burgonyát is hozzárakom. Pár percig együtt pirítom a hagymával majd vízzel felöntöm. Amikor megpuhult a burgonya, kiszedem, felét összetöröm, a másik felét félreteszem. A főzővízben körülbelül 15-20 perc alatt megfőzöm a csíkokra vágott kelkáposztát; az összetört krumplival besűrítem a főzeléket, megfűszerezem és visszarakom az egészben hagyott főtt krumplit is. A tojásokat megfőzöm, negyedekre darabolom. Pörköltalapot készítek: az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ebbe rakom a tojásokat, sózom, borsozom. A tálaláskor kész tojáspörköltet, a kelkáposzta tetejére szedem.
Jó étvágyat kívánok! Kérdéseiket, ötleteiket a ritarecept@freemail.hu címen várom.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila