Káposzta helyett karalábé
Biztosan Önök is elgondolkodtak már azon, hogy egy-egy apróbb változtatással mennyire új dolgokat lehet alkotni a konyhában. Vegyük most alapul a magyar családok egyik kedvenc ételét, a töltött káposztát. Mi a helyzet, ha el szeretnénk készíteni, de éppen nincs otthon káposztánk? Semmi baj, bátran helyettesíthetjük más növénnyel is, jelen esetben karalábéval.
Töltött karalábé
Hozzávalók: 4 karalábé, 30 dkg darált hús, 3 marék rizs, félig megfőzve, só, bors, 2db hagyma, 2 kk pirospaprika, 1 kk majoránna, 3 dl tejföl, 1,5 ek liszt, étolaj, petrezselyem.
Elkészítés: A húst összekeverem a rizzsel, a felaprított hagymával, majoránnával, sózom, borsozom. Megpucolom a karalábékat, kivájom a közepét. A tölteléket a karalábékba teszem. Egy fej hagymával pörköltalapot készítek. Egy akkora lábosba, amekkorában éppen elférnek a karalábék és a kivájt forgácsok, 1 fej hagymával pörkölt alapot készítek. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom. Fedő alatt puhára párolom. Amikor megfőtt a karalábé, és a töltelék is, a tejfölt elkeverem a paprikával, és a liszttel, ezzel habarom be. Mielőtt leveszem a tűzhelyről, beleszórok egy csokor petrezselymet.
Látják, kedves Olvasóim, nem muszáj ragaszkodnunk a jól ismert receptekhez, bátran kísérletezhetünk. Ha kedvük tartja, variálják a hozzávalókat, lepjék meg családjukat pár új, rafinált fogással. Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat aritarecept@freemail.hu címen várom!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila