Katika süteménye
Gömzsikné Faddi Katalin egy klasszikus sütemény receptjét küldte el nekem, amit most meg is osztok olvasóimmal. A süti 3 lapból áll, az egyik kakaós, a második diós, a harmadik mákos, és tejbegríz alapú krémmel vannak összeragasztva.
Csíkos süti
Hozzávalók a lapokhoz: 15 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 15 evőkanál liszt, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, pici só, 5 evőkanál darált mák, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál darált dió
Hozzávalók a krémhez: 1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 20 dkg margarin, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, pici só
Elkészítés: A lapokhoz a cukrot a tojással habosra kevertem, hozzáadtam a tejfölt, majd a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet is. 3 felé osztottam; az első részbe a mákot, a másodikba a kakaót, a harmadikba a diót kevertem bele, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. Egy közepes tepsiben sütőpapíron külön-külön megsütöttem mind a 3 lapot; 12-15 perc kellett 180 fokos sütőben. A krémhez a tejet felforraltam a sóval, állandó keverés közben beleöntöttem a grízt, egészen keményre főztem, majd teljesen kihűtöttem. Belekevertem a margarint és a cukrokat, majd a lapokat ezzel a krémmel rétegeztem. A tetejét megszórtam porcukorral. Ha a krémből hagyunk a tetejére egy vékony rétegre valót, akkor megszórhatjuk csokireszelékkel vagy darált dióval is.
Várom észrevételeiket, javaslataikat, receptötleteiket a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre.
Rita asszony