Készítsük el otthon!
Nincs is jobb egy friss, ízletes péksüteménynél. Ja, de…ha otthon készítjük el és azon melegében egyből el is tudjuk fogyasztani.
Házi túrós batyu
Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg olvasztott vaj, 8 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, kb. 3 dl tej, reszelt citromhéj
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 4-5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, reszelt citromhéj, mazsola ízlés szerint
Elkészítés: A tésztához az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk, a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, és gyúrjunk lágy kelt tésztát. Meleg helyen, kelesztőtálba téve, letakarva kelesszük duplájára. Közben készítsük el a tölteléket: a túrót keverjük ki a többi hozzávalóval, a végén a keményre vert tojásfehérjehabot lazán keverjük hozzá. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra, és vágjuk kb. 8×8 cm-es négyzetekre. A közepükre tegyünk 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát középen fogjuk össze, és egy kicsit tekerjük meg. Hagyjuk őket még kelni kb. 20 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süssük készre.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila