Készítsük el otthon!
Receptek

Készítsük el otthon!

Nincs is jobb egy friss, ízletes péksüteménynél. Ja, de…ha otthon készítjük el és azon melegében egyből el is tudjuk fogyasztani.

Házi túrós batyu

Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 8 dkg olvasztott vaj, 8 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, kb. 3 dl tej, reszelt citromhéj
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 4-5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, reszelt citromhéj, mazsola ízlés szerint

Elkészítés: A tésztához az élesztőt futtassuk fel egy kevés tejjel és cukorral. A többi hozzávalót a tej kivételével tegyük egy tálba. Ha az élesztő felfutott adjuk, a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, és gyúrjunk lágy kelt tésztát. Meleg helyen, kelesztőtálba téve, letakarva kelesszük duplájára. Közben készítsük el a tölteléket: a túrót keverjük ki a többi hozzávalóval, a végén a keményre vert tojásfehérjehabot lazán keverjük hozzá. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra, és vágjuk kb. 8×8 cm-es négyzetekre. A közepükre tegyünk 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát középen fogjuk össze, és egy kicsit tekerjük meg. Hagyjuk őket még kelni kb. 20 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 15-20 perc alatt süssük készre.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Hozzászólás (0)