Kezdjünk bográcsozni!
Szerencsére az elmúlt napokban nem lehetett panaszunk az időjárásra, igazi nyár tombol térségünkben. Mivel végre szabadban is lehetett sütni-főzni, családunkkal mi is elkészítettünk egy finom bográcsos ebédet. Egy klasszikust választottunk, melynek egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.
Paprikás krumpli bográcsban
Hozzávalók: 2,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 30 dkg paprikás kolbász, 5 közepes fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek fűszerpaprika, 1 közepes tv paprika, 1 közepes paradicsom, só és bors, valamint őrölt kömény ízlés szerint
Elkészítés: Pörköltalapot készítünk. Ehhez a szalonnát apróra vágjuk, beletesszük a bográcsba, zsírjában megpirítjuk. A szalonna zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, mehet rá a paprika, paradicsom, majd meghintjük a pirospaprikával. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és az egészet kevergetve tovább pirítjuk, végül kevés vizet öntünk rá. Így forraljuk, amíg a krumplit megpucoljuk, és kockára vágjuk. Végül beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, és hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük őrölt köménnyel, és aki szereti erőspaprikával, majd lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük. Tejfölös uborkasalátával, friss kenyérrel tálaljuk.
Ha az idő engedi, merjük elhagyni a konyhát és készítsünk ízletes fogásokat a friss levegőn! Jó étvágyat kívánok!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila