Kicsik és nagyok kedvence
Egy tál csörögefánkkal lepte meg szerkesztőségünk tagjait Vass Katika. Gyorsan el is mesélte, hogy készült a finomság, én pedig most megosztom Önökkel a receptet.
Csörögefánk
Hozzávalók: 20dkg grízes liszt, 2 db tojás, 2 csapott evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum. A sütéshez 1 liter olaj, a szóráshoz 10 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés: A megszitált lisztbe beleszórjuk a sót, a porcukrot és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, a citrom héját és a rumot. Kemény tésztává összegyúrjuk (ha szükséges még adunk hozzá lisztet). Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetsszük. Forró olajban kezdjük sütni, pár perc múlva megforgatjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Még forrón azonnal megszórjuk vaníliás porcukorral.
Katika, köszönjük szépen a finomságot!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila