Lepénylesőket kinyitni!
Régóta kerestem már egy olyan lepényreceptet, aminek tésztája kellően könnyed és meg lehet tölteni mindenféle finomsággal. Megtaláltam, úgyhogy most gyorsan közzé is teszem.
Töltött lepény
Hozzávalók: 235 ml víz, 1 kiskanál cukor, 2 kanál olívaolaj, 2 kiskanál só, 470 g liszt, 2 kanál étolaj, 15 g élesztő, valamint bármi, amivel meg szeretnénk tölteni a lepényt
Elkészítés: Egy tálba öntöm a langyos vizet, beleszórom a cukrot, 10 gramm lisztet, összekeverem, majd belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és várok vele kb. tizenöt percet, amíg az élesztő kellőképp felfut. Hozzáöntöm az olajat, a sót és a 460 gramm lisztet. Összedolgozom, dagasztom, míg kellő állagú tésztát nem kapok. Letakarom és langyos helyen bő egy órán keresztül kelesztem. A megkelt tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kis golyókat formálok belőlük és letakarva ismét kelesztem 30 percig. A golyókat lisztezett nyújtódeszkán, tetszőleges méretű köralakra nyújtom, majd forró serpenyőbe teszem és elkezdem sütni. Mikor az egyik fele kissé kezd megsülni, átfordítom. Rápakolom a tölteléket. Én sós-fokhagymás tejföllel kentem meg, feketeerdei sonkát, gombát, paprikás szalámit, lilahagymát és sajtot tettem bele. Félbehajtom, sütöm még pár percig, majd melegen tálalom.
Ha egy különleges vacsorával szeretnék meglepni a családtagokat, készítsék el nekik ezt a remek receptet!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila