Lepénylesőket kinyitni!
Receptek

Lepénylesőket kinyitni!

Régóta kerestem már egy olyan lepényreceptet, aminek tésztája kellően könnyed és meg lehet tölteni mindenféle finomsággal. Megtaláltam, úgyhogy most gyorsan közzé is teszem.

Töltött lepény

Hozzávalók: 235 ml víz, 1 kiskanál cukor, 2 kanál olívaolaj, 2 kiskanál só, 470 g liszt, 2 kanál étolaj, 15 g élesztő, valamint bármi, amivel meg szeretnénk tölteni a lepényt

Elkészítés: Egy tálba öntöm a langyos vizet, beleszórom a cukrot, 10 gramm lisztet, összekeverem, majd belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és várok vele kb. tizenöt percet, amíg az élesztő kellőképp felfut. Hozzáöntöm az olajat, a sót és a 460 gramm lisztet. Összedolgozom, dagasztom, míg kellő állagú tésztát nem kapok. Letakarom és langyos helyen bő egy órán keresztül kelesztem. A megkelt tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kis golyókat formálok belőlük és letakarva ismét kelesztem 30 percig. A golyókat lisztezett nyújtódeszkán, tetszőleges méretű köralakra nyújtom, majd forró serpenyőbe teszem és elkezdem sütni. Mikor az egyik fele kissé kezd megsülni, átfordítom. Rápakolom a tölteléket. Én sós-fokhagymás tejföllel kentem meg, feketeerdei sonkát, gombát, paprikás szalámit, lilahagymát és sajtot tettem bele. Félbehajtom, sütöm még pár percig, majd melegen tálalom.

Ha egy különleges vacsorával szeretnék meglepni a családtagokat, készítsék el nekik ezt a remek receptet!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Koviubi

Koviubi

Egy klasszikus, új verzióban

Egy klasszikus, új verzióban

KK, avagy a kolbászos karaj

KK, avagy a kolbászos karaj

Próbáljunk új alapanyagokat!

Próbáljunk új alapanyagokat!