Magyaros ebéd
Mit tegyünk a család elé az ebédlőasztalra? Legyen, mondjuk egy igazi klasszikus, amivel bármikor sikert arathatunk.
Paprikás csirke
Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 4 csirkecomb, 2 zöldpaprika, 2 evőkanál fűszerpaprika, 3 evőkanál libazsír, 2 paradicsom, víz, 3 csipet só, a habaráshoz 200 g tejföl, 1 evőkanál búzaliszt, köretnek nokedli
Elkészítés: A fokhagymát apróra vágjuk, a vöröshagymát, paprikát felkockázzuk, paradicsomot felcikkezzük. A csirkecombokat az ízületnél elvágjuk. A zsírt megolvasztjuk, majd rátesszük a vöröshagymát és a fokhagymát is. Megfonnyasztjuk, zsírjára pirítjuk. Elzárjuk alatta a hőt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Alaposan elkeverjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát. Felöntjük kb. fél dl vízzel, csak hogy a paprika ne keseredjen meg. A hőt visszakapcsoljuk alatta, beletesszük a csirkecombokat, átkeverjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a csirkecombok magasságának kb. a feléig ér. Megsózzuk, és lefedve főzzük tovább. Főzés közben az elfőtt vizet mindig pótoljuk. Nagyjából 60 perc főzés után behabarjuk. Ehhez egy tálba tesszük a tejfölt, kikeverjük a liszttel. Hozzáteszünk egy keveset a csirkepaprikás forró levéből, és azzal is kikeverjük (ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek). A liszttel, főzőlével kikevert tejfölt visszacsurgatjuk a csirkecombokra, összekeverjük, és pár percen át főzzük. Ezzel el is készült a csirkepaprikás. Nokedlivel tálaljuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila