Magyaros fogás a javából
A pörköltek mellett a különböző tokányok a legismertebb szaftos húsételek Magyarországon, én most a legegyszerűbbet mutatom be. Helytelenül vagy félreértve itt-ott borsós tokány néven szerepel, de higgyék el, ez az eredeti.
Borsos tokány
Hozzávalók: 70 dkg marhalábszár, 0,5 dl száraz fehérbor, 2 kk paradicsompüré, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt kömény, só, bors, 1 ek zsír
Elkészítés: A zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát. Meghintjük a köménnyel, párat keverünk rajta, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, közepes lángot párolni kezdjük. Először a hús egy kis levet fog ereszteni, ezt elfőzzük, majd mindig csak egy kevés vízzel pótolva megpuhítjuk. A végén az összes nedvességet elfőzzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, állandóan kevergetve rozsdabarnára sütjük. Beleöntjük a bort, pár perc után pedig annyi vizet, hogy ¾-ig ellepje. Felforraljuk, ha kell, még sózzuk. Sűrű, ízes szaftot kell, hogy kapjunk. Köretként tarhonyát ajánlok.
Készítsék el, majd osszák meg tapasztalataikat velem a szori.attila@halasmedia.hu címre küldött levelükben!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila