Magyaros ízvilág a tányérban
Ki mondta, hogy tartalmas, hazai ételeket csak télen lehet az ebédlőasztalra tenni? Gulyást nem csak fagyok idején érdemes főzni, ilyenkor is jól tud esni ez a finomság.
Sertésgulyás
Hozzávalók: 2-3 szál fehér és sárgarépa, 1 tv paprika, 1 nagyobb paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 20 dkg szalonna, 2-3 evőkanál sertészsír, 1 kg sertés lapocka, 50 dkg krumpli, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
Elkészítés: A répákat karikázzuk, a hagymákat, paprikát, paradicsomot és a szalonnát apró kockára, a húst és a krumplit egyforma nagyságúra, kb 3x3-as kockára vágjuk. Kiolvasztjuk a szalonna zsírját, ha nem lenne elég, pótoljuk sertészsírral, rádobjuk a vöröshagymát, mikor már majdnem üveges, mehet mellé a fokhagyma is. Megszórjuk paprikával óvatosan, hogy meg ne égjen. Mehet bele a paprika és a paradicsom, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, majd többször is zsírjára pirítjuk. Mikor kialakult a kellemes pörköltalap rádobjuk a húst és pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy bőségesen ellepje. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a répákat, ha már a hús majdnem teljesen puha, mehet bele a krumpli is. Készre főzzük és azonnal tálaljuk.
Önnek is van egy kedvenc levese? Küldje el nekünk a receptet és egy fotót a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila