Mentsük meg a sonkát!
Túl vagyunk a húsvéton, de a finom sonkából soha nem elég. Ha akad odahaza egy kis füstölt sonka, mutatok egy remek mentőötletet, nehogy kárba vesszen.
Sonkás tormaleves
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 ek ecetes torma, 1.5 liter sonka főzőlé, friss őrölt bors, 2 tk cukor, 2 dl főzőtejszín, 1 mk só, sonka (főtt, füstölt)
Elkészítés: A vajat egy lábasban felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, kevergetve fél perc alatt felforrósítjuk, miközben ügyelünk arra, hogy meg ne piruljon, majd a tormát hozzáadjuk. A rántást tovább kevergetve, apránként hozzáadjuk a sonkalevet, borsozzuk, majd 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Cukorral ízesítjük, lehúzzuk a tűzről, majd tejszínnel dúsítjuk. Ha kell, akkor még sózzuk. Levesescsészékbe 1-1 evőkanálnyi apróra vágott sonkát rakunk, majd a forró levest rámerjük.
Látják kedves olvasók, milyen egyszerűen megmenthetjük az ünnepekről megmaradt nyersanyagainkat? Próbálják ki bátran ezt a finom levest!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila